2011. március 16., szerda

Jill Mansell - Perfect Timing

A kedvenc könyvesblogomon olvastam hogy Jill Mansell mennyire vicces, mennyire eredeti szereplőket, mellékszereplőket kreál és még romantikus is. Éppen ezért kellemes várakozással fogtam neki a könyvnek ám sajnos nagyot csalódtam.

Poppy (azaz magyarra lefordítva Pipacs!) Bristolban él és éppen férjhez menni készül, ám lánybúcsúztatóján egy jóképű pasasba botlik (szó szerint), akivel kapcsolatban úgy érez mint ahogy egy menyasszonynak nem szabadna. Semmi sem történik közöttük, de a történtek hatására Poppy lemondja az esküvőjét. A botrány hatására kipattanó újabb botrány arra készteti főhősnőnket hogy Londonba utazzon és új életet kezdjen. Eddig igazából semmi bajom nem volt a történettel, minden úgy indul mint ahogy egy romantikus könyvben indulnia kellene.

Itt ugrunk gyorsan 3 hónapot, egy születésnapi partira, névszerint Claudiáéra. A partit Claudia lakótársa Casper a fiatal ám egyre híresebb festő szervezte és ahol Poppy is feltűnik mint a partiszervíz munkatársa. Poppy frappáns fellépésének köszönhetően megszerzi az kiadásra váró szobát, és igazából itt kezdődik a történetünk. És itt meg is állok egy kicsit, ugyanis az olvasást is kb ezen a ponton hagytam abba 1-2 hónapra.

A problémám az volt hogy egyetlen szereplő sem szimpatikus, ráadásul egyetlen szereplőnek sem túlságosan szimpatikus Poppy. Claudia egy félig megkeseredett sznob, Casper egy nőfaló önző alak, Poppy pedig egy nagyszájú, az eszét keveset használó súlytalan nőszemély, ráadásul egyetlen jelenet még az elmosolyodás szintjén sem vicces.

Oké, pár hónap elmúltával gondoltam csak folytatom, hiszen könyvet nem illik félbehagyni, hátha lesz ez még jobb is. A történet kicsit kusza, és nem mindig a megfelelő arányban fordítunk rá figyelmet. Az alapsztori szerint Poppy az igazi apját keresi és hamarosan meg is találja, bár nem éppen olyan mint ahogy elképzelte. Persze Tom-ot a helyes pasit is szeretné megtalálni, de ez egy kicsit keményebb dió, mivel még egy vezetékneve sincs amin elindulhatna, úgyhogy ezt a szálat jegeljük kicsit.

Claudia bele van esve Casperbe, aki viszont szivesen összejönne Poppyval. Többek között ennek is köszönhetően Claudia nem túlságosan rajong Poppyért. Van nekünk még egy Jack-ünk is, aki Poppy főnöke egy régiség üzletben (másodállás), aki szerencsétlenségére felkelti Claudia figyelmét.

Innentől fogva a szálak csak bonyolódnak, de a végére azért egy kicsit letisztul hogy hova is tart a történet. Tom is megkerül, és mindenki boldogan él amíg meg nem hal.

Annak ellenére hogy a könyv tényleg nem vicces egészen a végéig, volt pár pozitívuma is:

1. jellemfejlődés
2. végre nem minden a tipikus romantikus könyvek fordulatai szerint alakul
3. relatíve izgi a vége

Kb ennyi. Azt viszont még ráadásban nehezményeztem, hogy bár a könyv nagyrésze Londonban játszódik, ez semmilyen mértékben nem jött át.

J. K. Rowling - Harry Potter and the Prisoner of Azkaban


Update: időközben persze rájöttem, hogy ezt a könyvet már értékeltem együtt a másodikkal, node sebaj, legalább látszik hogy pár hónap alatt hogyan formálódik a véleményem egy könyvről.


Harry a harmadik évét tapossa Hogwarts-ban, és ahogy próbálok visszagondolni nem sokra emlékszem a történetből. :):) Na jó, nem is igaz. Szóval Harry szeretné ha végre nyugalmas hétköznapokat élhetne és a kviddicsre koncentrálhatna, de persze ez idén sem fog összejönni neki. Megszökik a börtönből Sirius Black, egy veszélyes bűnöző, aki Harry szüleinek a haláláért felelős és úgy tűnik ő a következő célpontja. Hogwartsban elméletileg biztonságban van, de ugye ezt sosem lehet tudni. 

A mellékszálakon nem sokminden történik, Hermione több órát vesz fel és látogat, mint ami józan ésszel elbírható és megvalósítható lenne, Hagrid a Care of Magical Creatures tanára lesz ami nem kevés kihívást jelent a diákoknak, és végre elérték azt a kort amikor kimozdulhatnak Hogwartsból a közeli, teljesen varázslókból álló faluba. És persze zajlik a Kviddicskupa, ezt ki ne hagyjuk.

Annak ellenére, hogy nem tudnám eseményről eseményre elmesélni a történetet (hiába, ez az első film amit csak egyszer láttam), arra határozottan emlékszem hogy nagyon tetszett. Az elején Harry egy kicsit szabadon bóklászhat és intézheti a dolgait, tetszett ahogy ismét egy kis időt tölthetett távol Dursleyéktől és Diagon Alley-re is jutott egy kis idő. Szintén tetszett hogy végre egy szimpatikus tanerővel bővült a tanári kar. Szerintem Sirius Black mint az évet végigkísérő történetszál nem volt kellőképpen fenyegető és emlékezetes egészen a könyv végéig, ami viszont hihetetlenül izgalmasra sikerült. A fimből is az időutazásos rész maradt meg a legjobban.

Végre megtudunk pár hasznos információt Harry apjáról és fiatalkoráról, nem beszélve a 13 éve történtekről...

Tipikusan jellemző a HP könyvekre hogy egy egész könyvön át folyik a találgatás, és tudjuk, hogy Harryék, habár rengeteg nyomra és titokra bukkannak mindig, de mindig a rossz következtetéseket vonják le. Azt hiszem ez az ötödik könyvre csapta ki nálam a biztosítékot, node sebaj.

Jó kis könyv, tessék elolvasni.

Hoppá...

Hát igen, alaposan el vagyok maradva a bejegyzésekkel. Igazából az olvasással is el vagyok maradva, ezt azt hiszem a Harry Potter túladagolásnak könyvelhetem el. Amint látni fogjátok az 5 könyvből amiről még nem írtam, 3 Harry Potter, no comment. Mellesleg valami 10-15 könyvem van már talonban amit az elmúlt hónapok során halmoztam fel és most elolvasásra várnak, csak nincs hangulatom hozzájuk. Még. Remélem az írás meghozza a kedvem az olvasáshoz is.

Továbbá kár hogy nem sikerül többet írnom filmekről, sorozatokról, és éttermekről. :( Azért nem adom fel, hátha egyszer sikerül kibővítenem a profilomat.