2010. augusztus 7., szombat

John Twelve Hawks - The Traveller and The Dark River


Ezt a könyvet a pasim könyvei között találtam és nagyon megtetszett a fülszövege, miszerint az új Da Vinci Kód és a cyber 1984. Reméltem persze, hogy nem a hatásvadászat kedvéért említették a Da Vinci kódot, de mivel épp akkor úgysem volt semmi tervezett olvasnivalóm (vagy csak nem volt pénzem új könyvekre, nem emlékszem :)), belekezdtem ebbe. És szerencsére nem csalódtam.

A Travellerek - Utazók azért kapták ezt a nevet, mert képesek a bennük lévő fényt elválasztani a testüktől, és másik dimenziókba (a realm-ot ebben az értelemben nem tudom másképp lefodítani) utazni, és az ott tapasztaltak hatására a világunkat megváltoztató eszméket terjesztenek. A könyv szerint pl Jézus is egy ilyen utazó volt. Igen ám, de létezik egy titkos, évszázadok-ezredek óta fennálló társaság (naná, hogy létezik, mindig kell, hogy legyen egy gonodsz titkos társaság), amelynek fő célja hogy a fennálló rendszert megtartsák, és a rendszerben élőket kontrollálják. Itt jön be az 1984 ugyanis egy mindenkire kiterjedő megfigyelőrendszert terveznek bevezetni Jeremy Bentham után szabadon, aki a 18.század környékén azt állította, hogy ha egy börtönben azt a látszatot keltjük, mintha mindenkit figyelnénk, akkor az ottlakók alapból azt feltételezik majd, hogy figyelve vannak, és viselkedni fognak.
Az alapfelállás az, hogy a Travellerek egyre fogynak, mert a gonosz titkos társaság (aka Tabula) eléggé sikeresen üldözi őket. Már csak 2 testvér van életben (a travellerség családon belül öröklődik), de pillanatnyilag még ők maguk sem tudják magukról, hogy Utazók. És akkor még nem meséltem a Harlequin-ekről, akik az Utazók védői, gyerekkoruktól fogva képzett harcosok (szintén családon belüli tradíció), hidegvérű gyilkosok, ha kell, az ő számuk is vészesen fogy.

Maya huszonéves lány, fellázadt a tradíció és az apja ellen aki Harlequint képzett belőle, megpróbál normális életet élni Londonban. Gabriel és Michael Los Angelesben próbálnak elbújni a rendszer elől, apjukat meggyilkolták amikor ők még gyerekek voltak, ezután az anyjukkal éltek és utaztak egyfolytában, megtanulták, hogy hogy élhetnek off the Grid, azaz hivatalos papírok, bankkártyák nélkül a rendszer (Vast Machine) által láthatatlanul. A Tabula persze a nyomukra bukkan, és kezdődik a hajsza.

A könyv felénél jártam, amikor rájöttem, hogy hoppá az alcím az, hogy "Book one of the Fourth Realm", azaz van folytatás?

Igen, a The Dark River, amelyben a menekülés tovább folytatódik, viszont nehéz anélkül elmesélni, hogy lelőném az első rész fordulatait...

Igazából nem nehéz beleképzelnünk magunkat a könyv világába, akármilyen misztikusnak is hangzik, hisz mindannyian érezzük a média véleményformáló hatását, a sokkolónál sokkolóbb történek félelmet kreálnak bennünk, és a megfigyelő kamerák (lásd CCTV nation) sokasága figyeli minden lépésünket, legalábbis ezt a látszatot keltik.

Számomra a legérdekesebb rész a különböző dimenziók-tartományok leírása, amiből sajnos nincs elég, és az Utazókra gyakorolt hatást sem éreztem kellőképpen, viszont a jó hír, hogy van harmadik rész is, a The Golden City címmel, hátha ott majd többet megtudok.

John Twelve Hawks-ról nem sokat lehet tudni, mivel ez nem az igazi neve, az első könyvben csak annyi szerepelt róla, hogy "John Twelve Hawks is living off the grid." A másodikban viszont megtaláltam a honlapja címét http://www.johntwelvehawks.com/ , többek között képeket találhatunk a könyvek helyszíneiről, részletesebb leírást a realm-okról, stb.

Lényeg a lényeg, akár elgondolkodtató társadalmi kritikát, akár izgalmas misztikus thrillert (vajon lehet 1 könyvet thrillernek hívni?) szeretnétek olvasni, ezt mindenképpen ajánlom. Most néztem meg, a könyv Az Utazó címmel magyarul is megjelent 2006 ban a Partvonal Kiadó jóvoltából, a borító senkit ne rettentsen el. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése