2010. augusztus 17., kedd

Sherlock

Ez egy vadiúj (mini)sorozat a BBC-től, állítólag jó dolgok szoktak kikerülni a kezeik közül, én is láttam már pl a State of Play című, szintén minisorozatot, amelyből a Russel Crows-Ben Affleck-es mozit készítették.
Alapvetően szeretem a krimiket, "whodunit"-okat, és a körülötte lévő hype felkeltette az érdeklődésemet, plusz mindkét színészt láttam már másban és kiváncsi voltam mit tudnak nyújtani.


Kezdjük akkor az elején. Ez a sorozat a Sherlock Holmes sztorit a 21.századba helyezi, megtart sok lényeges elemet (a Baker streeten laknak, Watson Afganisztánból érkezett haza hadisérültként, stb), de mégis összességében szabadon kezeli a történetet (gondolom én, hiszen még nem olvastam Sherlock Holmes könyvet sajna, csak valamilyen Roger Moore-os tv filmfélére emlékszem...). Minisorozatnként indul, három, egyenként másfél órás részből áll. Ezek közül az első az eredeti első Sherlock könyvön alapul: Study in Scarlett, itt Study in Pink. Végigkísérjük Sherlock és Watson megismerkedését, összeköltözését, és az első közös ügyüket.
Nagyon tetszett a stílus ahogy összerakták az egész filmet, pl a képernyőn megjelenő szövegrészletek Sherlock gondolkodását hivatottak követni, vagy egy egy sms tartalmát jelenítik meg nagyon ötletesen. A történet kellőképpen csavaros, a vége is ütős, bár azt kell mondanom, ha egy kicsit jobban figyeltem volna, és szkeptikusabban nézem, akkor ki lehetett volna találni, hogy "ki" a gyilkos. De túlságosan is magával ragadott a látvány, a humor, és a két főszereplő összjátéka. Ja, igen, róluk még nem esett szó. Sherlock-ot Benedict Cumberbatch játsza, egyrészt fogalmam sincs, hogy hogy kell kiejteni a nevét, másrészt Hollywoodban tuti már rég a megváltoztatására kényszerítették volna. Én már láttam őt a Starter for 10 című lightos vígjátékban, ahol az ügyeletes nagyképű-beképzelt-idiótát jászotta, naggyon hihetően, mert ki nem állhattam. Részben pont ezért is figyeltem fel erre a filmre, hogy nocsak, nocsak, ezt komolyan gondolták? Watsont pedig Martin Freeman alakítja, akit lehet a legtöbben a Galaxis útikalauz stopposoknak c filmből ismerhetnek, de van egy olyan érzésem, hogyha azt mondom, hogy ő volt a félénk pornószínész-beálló a Love Actually-ben, akkor talán még többeknek bevillan az arca. :) Ő egy szeretnivaló figura, itt is pont ezt kell hoznia, de az első részben elég hatásosan játssza el az Afganisztánból hazatért helyét nem találó katonát. Sherlock ezzel szemben egy Dr. House-Sheldon Cooper babérjaira törő antiszociális zseni, saját állítása szerint szociopata. Benedict szerintem kihozza azt amit lehet a figurából, ha több lenne a figurában a kattantság, valószínűleg elidegenítené a nézőket. És ki gondolta volna, hogy ez a pasi cuki is tud lenni? :P

A három rész sajnos nem egyelően van felvértezve izgalommal és zsenialitással, míg az első mondhatni tökéletes, jó lezárással, a második rész némileg bepunnyad, jó kezdés, kissé túlbonyolított sztori, érdektelen szereplők, snassz befejezés, kizárólag Watson romantikus történetszála visz színt az epizódba. A harmadikra viszont ismét felpörögnek az események, hisz Moriarty is színre lép, gyakorlatilag ő mozgatja a szereplőinket. Az ember csak kapkodja a fejét, olyan tempóban kapjuk az információt és az akciót. Viszont a vége, ó a vége! Szerintem nem lövöm le a poént, ha elárulom, hogy személyesen is megismerhetjük Moriartyt, de atyaég, milyen szereplőt választottak azeljátszására? Szörnyűűű! A hangja, az arcjátéka egyszerűen irritáló, egyáltalán nem hiteles. 
Ennyi puffogás után azért hozzátenném, hogy ettől függetlenül mindenképpen ajánlom megnézésre, a pozitívumok messze túltesznek a negatívumokon, és ha még nem említettem volna, azt olvastam valahol, hogy berendeltek egy második évadot is belőle, szóval jövőre (vagy akármikor is) itt a folytatás!

Azt még elmondom, hogy kifejezetten szeretem, ha egy film Londonban játszódik, és felismerek pár helyet, nem föltétlenül a turistalátványosságokat, hanem kerületeket, mellékutcákat, stb.
Azt sem említettem még, hogy nagyon bejön a sorozat főcíme és a hozzátartozó zene már a kezdetekor meghatározza a sorozat hangulatát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése